Biografie

Marjolijn Hendrika Touw werd geboren op 1 oktober 1962 in het voormalige Nieuwer Amstel (nu Amstelveen) waar zij ook opgroeide.  Thuis waren ze met z'n zevenen. Op jonge leeftijd was ze al snel bezig met muziek en zang, zo zong ze op haar achtste in het IKON-radiokoor. Na de middelbare school ging ze naar de De Academie Voor Kleinkunst in Amsterdam waarin ze in 1987 aan afstudeerde. Ze speelde mee in een aantal voorstellingen van het Amstel Toneel, waaronder "Braaf" en "Ondersteboven", ook speelde ze in de cabaretvoorstelling "Veenstra slaapt nog" van de stichting Klunder & Co.

Ze was een aantal jaren soliste in Karin Bloemen haar shows: Bosje Bloemen van 1989-1991 en in Karin in Concert van 1992-1993. Op 22 oktober 1993 ging haar eerste theatersolo Hoeren en Heiligen in première. Nadat deze was geëindigd in 1994, trad ze op met de show Een Boel Touw, waarin in ze onder andere een ode deed aan voetballer Ruud Gullit.

In 1995 stond ze voor het eerst op de planken in een muziektheater, David Copperfield. Ze speelde hierin de rol van Mrs. Micawber. In 1996 volgde weer een theatersolo: A tribute to S(t)ing. In 1998  speelde ze weer in een muziektheater, Gilly! Hierin speelde ze de rol van mevrouw Trotter.

Ze speelde voor het eerst in 1999 mee in een grote musical; Chicago, waarin ze de rol vertolkte van Mama Morton, de bazin van de bajes. Van 2004 - 2005 speelde ze in Dobbe, Dobbe, Dobbe, een hommage aan Guus Vleugel met Miranda van Kralingen en Rob v.d. Meeberg. In 2004 was ze tot 2006 ook understudy van de rol van Roos in de musical Mamma Mia!

In 2006 begon de musical The Wiz waarin ze de rol vertolkte van Sadista. Na The Wiz vertolkte ze, in 2007, in de musical, Ciske de Rat, de rol van Ma Vrijmoeth. In 2010 speelde ze rol van Juf Andrew in Mary Poppins. In 2011 vertolkte ze de rol van de pittige tante mevrouw van Rooden in de musical Petticoat. In 2012 vertolkte ze de rol van zeeheks Ursula in de musical The Little Mermaid. Van 2013 tot 2014 speelde ze de rol van Moeder Overste in de musical Sister Act. In 2013 zat ze 25 jaar in het theatervak! In 2015 vertolkte ze de rol van Mimi van Ramshorst in de backstage-musical On Stage en in 2016 vertolkte ze de rol van Moeder Overste Regina in Nonsens. Van 2017-2018 speelde ze de moeder van Annie M.G. Schmidt, Geertruida Maria Bouhuijs, in de musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. 

Maar er is meer! Zo acteerde ze in verschillende televisieprogramma's en televisieseries. Zo was ze de eerste Annie de Rooy in de show van Paul de Leeuw: Schreeuw van de Leeuw (1991) en was ze Kobie in Hé Hallo Kobie en Ko (2000). Ze acteerde in de televisieseries Bruin Goud als Riek Halma (1995), Het Zonnetje In Huis als barvrouw Hannie (2001-2003), in Baantjer en de Moord op de Diva als Lisa Bragonje (2003), in Kinderen Geen Bezwaar als kermisvrouw Samantha (2006) en in Goede Tijden Slechte Tijden als Frederique Weber (2013). Vanaf 2016 is ze ambassadrice geworden voor het Nationaal Fonds Kinderhulp. 

In 1994 was ze presentatrice en zangeres in het programma Uit de Kleren van de RVU. Ook was ze vast jurylid bij het televisieprogramma Una Voce Particolare.

Tijdens haar werk door is Marjolijn een echte stemactrice en spreekt ze haar stem in in verschillende animatie/speelfilms, games en tekenfilm- en kinderseries, o.a. in veel Disneyfilms. Ze is dol op Disney en haar lievelingsfilm is Finding Nemo, waarin ze zelf ook een stem heeft ingesproken, de zeester Sterre. Marjolijn is ook regisseuse van een aantal films en series, onder andere Flubber, De Kleine IJsbeer 2, 101 Dalmatiërs en de Teletubbies.

DOCENTSCHAP
Marjolijn is officieel docent. Ze was drie jaar docente gezongen repertoire 1e, 2e en 3e jaars beroepsopleiding op de Ballet Akademie Lucia Marthas. Ze was ook vast docent in de vakgroep Musical Zangvoordracht, gezongen repertoire 3e en 4e jaars beroepsopleiding en regisseur derdejaars solo-voorstellingen op de Franks Sanders Musical Akademie. Op het moment is ze geminderd met lesgeven, ze richt zich nu op het lesgeven van workshops en masterclasses. In juni 2019 heeft zij o.a. workshops gegeven met de start van de JTS Academy van Jeugdtheaterschool Haarlemmermeer. 


PRIJZEN
In 1986 won ze de Jean-Louis Pisuiseprijs en in 1989 de Pall-Mall Exportprijs, voor jong veelbelovend talent. M
arjolijn kreeg vier nominaties voor de Johnney Kraaijkamp Musical Award, waarvan ze er twee won. De eerste nominatie was in 2007 voor haar rol als Sadista in de musical The Wiz. De tweede nominatie was in 2008 voor haar rol als Ma Vrijmoeth in de musical Ciske de Rat. Voor deze rol won ze haar eerste Johnney Kraaijkamp Musical Award. De derde nominatie kreeg ze voor haar rol als Juf Andrew in Mary Poppins en haar vierde nominatie kreeg ze voor haar rol als mevrouw van Rooden in de musical Petticoat. Voor deze rol won ze haar tweede Johnney Kraaijkamp Musical Award. Op 26 oktober 2019 ontving ze de Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst Cabaret voor haar solo-voorstelling Marjolijn Touw Houdt Van Jou. Marjolijn ontving op 2 december 2019 de Gouden Genesius Penning, een jaarlijkse eer voor een podiumkunstenaar. 

PRIVÉ
Samen met haar ex-man hebben ze een dochter Mila-Marie. Op zevenjarige leeftijd heeft Mila-Marie net zoals haar moeder een stem ingesproken in de Disneyfilm Finding Nemo: het kleine inktvisje. Ook sprak ze nog een stem in in de animatieserie Laura’s Ster.