2007 | Ciske de Rat

Marjolijn speelde van 5 oktober 2007 tot 29 november 2009 als Ma Vrijmoeth in de musical Ciske de Rat! Ma Vrijmoeth  is de alleenstaande moeder van Ciske de Rat.

Volgens Marjolijn komt de slechtheid van Ma Vrijmoeth ergens vandaan, hierover vertelde ze: “De reden waarom ze niet aardig is, is frustratie. Ze is een alleenstaande moeder en ze kan de opvoeding van haar kind niet aan. Aan de ene kant is het een hele sterke vrouw, maar ze is ook heel sterk in haar onkunde en dat is de tragiek in het personage. Het feit dat ze ook geen ruggespraak heeft maakt de verstandhouding tussen moeder en zoon er ook niet beter op”, aldus Marjolijn.


Verhaal Ciske de Rat
Ciske de Rat gaat over het bekende en geliefde straatjochie Ciske uit de Jordaan, dat pas leert wat orde en regelmaat is als hij in de klas komt bij meester Bruis. Hij maakt veel kwajongens streken uit en door een fataal toeval dood hij zijn moeder wordt hij naar de tuchtschool gestuurd. In de musical zie je Ciske als kind in het jaar 1925 die het verhaal daadwerkelijk beleefd, maar ook zie je Ciske de man in het jaar 1935, waar een volwassen man terugkijkt op zijn leven, probeert te verwerken wat hij heeft meegemaakt en vecht de Rat voor zijn vaderland.

 

De musical speelde eerst als Nationale toer in Nederland en Vlaanderen. Daarna kreeg de voorstelling wegens overweldigend succes een verlenging in het Circustheater Scheveningen. De musical ging op 05 oktober 2007 in première in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.